KISKANIZSA

Népek zenéje

SIRTOS EGYÜTTES
Az Európa-hírű Sirtos együttes állandó szereplője a görög, az olasz és a magyarországi fesztiváloknak, zenei eseményeknek.
1986-tól az akkori Nyugat-Európa kapui is megnyíltak előttük. Hollandiában, Belgiumban majd Ausztriában és Németországban álltak a közönség elé. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több mint 6 éven át, minden télen visszavárták őket.

A világhírű komponista Mikis Theodorakis budapesti, Sportcsarnokbeli fellépésén a Sirtos együttest érte az a megtiszteltetés, hogy a zeneszerző műsora előtt a közönséget szórakoztathatták, hatalmas sikerrel.

VUJICSICS EGYÜTTES
A zenekar alapító tagjai, Győri Károly, Szendrődi Ferenc, Eredics Kálmán, Eredics Gábor, Borbély Mihály, Brczán Miroszláv és Nyári Iván egy pomázi fúvószenekarban ismerték meg egymást. Az együttes 1974-ben a Pomázi Nemzetiségi Táncegyüttes zenekaraként alakult meg, majd 1975-ben felvették a tevékenységüket támogató Vujicsics Tihamér népzenekutató nevét, aki abban az évben hunyt el egy damaszkuszi repülőgép-szerencsétlenségben.
Az együttes tagjai 1998-ban létrehozták a Vujicsics Egyesületet, amely a délszláv és más népek zenei tradícióinak megőrzését, annak minél szélesebb körben való megismertetését tűzte ki céljául. 2004-ben Eredics Áron, Eredics Kálmán fia is a zenekar tagja lett. 2006 nyarán elhunyt az együttes alapító szólistája, Győri Károly, akinek helyére 2007-ben Vizeli Balázs hegedűs lépett.[
2014-ben, a megalakulás 40. évfordulója alkalmából koncertsorozatot tartottak, melynek keretében többek között Belgrádban, Zágrábban, Párizsban, a budapesti Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában is felléptek. A Zeneakadémián tartott jubileumi koncerten vendégként Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és Istvánfi Balázs is fellépett Ugyanabban az évben Kossuth-díjjal jutalmazták munkásságukat. Az együttes szoros kapcsolatot ápol a Söndörgő együttessel, melynek tamburása a Vujicsics-tag, Eredics Áron, illetve a többi tagot is rokoni szálak fűzik Eredics Gáborhoz és Kálmánhoz.
Munkásságuk során olyan előadókkal dolgoztak együtt, mint Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Szörényi Levente, Tolcsvay László a Ghymes vagy Miquèu Montanaro francia zeneszerző.
Az évek során az együttes számos magyarországi helyszínen lépett fel, de zenéltek többek között a Szovjetunióban, Spanyolországban, az NDK-ban, Ausztriában, Dániában, Ausztráliában, az NSZK-ban, Olaszországban, Egyesült Királyságban, Jugoszláviában, Franciaországban is.

TANGO HARMONY
A zenekar elődje Bartha Katalin vezetésével 1998-ban alakult. Az együttest magával ragadta az argentin Astor Piazzolla műveiből áramló lüktetés, rögtön beleszeretett ebbe a zenébe és elkezdte a saját együttesre hangszerelt repertoár kialakítását. Azóta folyamatosan bővülő repertoárral szerepel önálló koncerteken és táncos előadásokon egyaránt. Nem csak Piazzolla zenéit, de a tradicionális tangó tánczenéket is játssza: tangókat, milongákat és valsokat, valamint Lázár György saját szerzeményeit is.
2002 óta számos teljes estés tangó show zenéjét adta különböző helyszíneken pl. a Nemzeti Táncszínházban, valamint milongákon is táncolhattak zenéire a táncosok, többek között Európa egyik legnagyobb argentin tangó fesztiválján, a Danubiandón.
A Tango Harmony saját szervezésű Tangó Szalonjain a legismertebb magyar művészeken kívül olyan neves argentin és külföldi mesterek léptek fel az élő zenéjükre, mint Juan Martin Carrara és Stefania Colina, Cristhian Sosa és Sabrina Garcia, Alejandro Beron és Verónica Vázquez, Özgür "el Turquito" Demir és Marina Marques, és a sorozat folytatódik...