KISKANIZSA

MINDENSZENTEK - Mindenszentek virágai

(Részletek Lukács Ibolya: Az én Kiskanizsám című könyvéből)
 
 
Jellegzetes kiskanizsai virág a Mindenszentek legpompásabb virága, a krizantém azon változata, amely gyermek-, sőt, emberfejnagyságú gömbjeivel a sáska fóliák remeke. A palánta sem olcsó, de az a sok munka, ami az időzített virágzásig szükséges a krizantémhoz, még a többszáz forintos áron sem megfizethető. Nem elég csak az, hogy szabályos, nagy gömbű fejekkel büszkélkedjen a virág, de pontos időre, napra kell, hogy a már kinyílt, de nem túl laza gömbök a vevőkhöz kerüljenek, vázába, koszorúba. Sok esetben – ha nem jó az időjárás – megfelelő hőmérsékletet és fényt kell mesterségesen biztosítani a virágnak, hogy a hófehér, a nyersfehér, a sárga, lila, bordó és rőtvörös krizantémok a legszebb fényükben virítsanak a nagy napon.
Csillag formájú és a margaréta virágzathoz hasonló változatuk éppúgy kedvelt, mint a mini, cserepes vagy a sok, sűrű virágú bokros, amely a teraszok, lépcsőbejárók dísze is lehet. Koszorúk, vázák mellett a halottak ünnepén szokás volt vele körberakni a sírokat, síremlékeket, de voltak, akik kemény, fás szárral a sírhantba böködték a virágokat.
 
Árvácska, a mi virágunk
 
Még egy-két portán, padláson megtalálható az a jellegzetes árvácskás, palántás fonott kosár, ami a mi tájainkon piacozó, a portékát nemcsak a környék vásárcsarnokaiba, de még a nagyvárosok és a főváros piacaira hordó asszonyok révén eljutott. Közel méter átmérőjű, kör alakú, arasznyi magas, szabályos kosár, erre a célra alkalmasabb volt, mint a más termények tárolására, szállítására szolgáló vesszővéka. A kiskanizsai asszonyok fejükön egyensúlyozva a fejtekercsre rakott nehéz kosarakat, ringó csípővel vitték a szebbnél szebb, nagyfejű árvácskákat. Mások a biciklik hátsó csomagtartójára erősítették – ki tudja, hogyan sikerült sértetlenül eljuttatni rendeltetési helyükre a portékákat.
 Pedig óvni kellett a virágot, hiszen a sokszínű, tarka árvácska rengeteg munkát igényel, amíg a magból kikel a kis növényke, amit egész picin már ki kell ültetni a földbe. Sokan nagy edényekbe vetik el a magot, majd onnan a földbe. Öntözni is kell eleget, ápolni, és ha az időjárás is úgy akarja, Mindenszentekre el lehet adni. Viszik ma is, igaz inkább autókkal, de vonaton, busz csomagtartójában is a városok piacaira, hogy a városi nagyságák beültethessék vele a sírokat. De egyre több kerül balkonládákba, virágágyásokba, színpompájukban gyönyörködhetünk sötétlilától a mélybordón át a fekete-sárgáig. Egyre elterjedtebb nyári, törpe, futó változata is, a teraszra függesztve egész az ősz beköszöntéig dísze lehet házunk tájának. Szélhordta magvai még idén a földbe kerülnek, mivel kétnyári növény, következő évben ismét egész nyáron virítanak akár a beton repedéseiben is.