KISKANIZSA

MINDENSZENTEK - Halottak napja szokásai

(Részletek Lukács Ibolya: Az én Kiskanizsám című könyvéből)
 
A közbeszédben sokszor összemosódik a két nap, nem egyszer hibásan Halottak Napjának mondják a Mindenszenteket is. A november elsejét - Mindenszenteket - követő nap a halottaké, mint ahogyan a halottak hete is keveredik az ünnep előtti és utáni hét szokásait illetően.
Mindenszentek előtti héten nemcsak a sírok rendbetételével, friss beültetésével, koszorúkötéssel foglalkoznak az emberek, de hagyományosan a hitélet mellett a ház körüli és mezőgazdasági munkák tekintetében is választóvonal az ünnepkör. Kiskanizsán a Mindenszentek előtti héten teszik el utoljára a hordós savanyú káposztát és egyéb savanyítékokat, mert ha ez a Halottak napját követi, a savanyúság a hagyomány szerint megpuhul. Az ünnepi étkek sorába tartozik a kakas, tyúk, liba, kacsa aprólékaiból készített leves, a nemesebb részekből sütött pecsenye. A portákon készült kalács, de főleg rétes, nyújtott és keltrétes egyaránt. Sokfelé ma is gyertyát-mécsest gyújtanak otthon is, néhol kiteszik az ablakokba, emlékezve azokra az elhunytakra, akiknek sírját nem tudják felkeresni, tisztelegve olyan eltávozottak előtt is, akikkel nem voltak közelebbi kapcsolatban.
Még egy-két évtizede is élt az a hagyomány, hogy fáklyákkal mentek a fiatalok a temetőkbe, mind Kanizsán, mind Kiskanizsán sokáig élt a régi szokás. A kukorica- és napraforgószárból készült, viaszba mártott fáklyákat később felváltotta a kóccal körbetekert és lángoló csihar, majd a különböző kőolajszármazékokba mártott fáklya-utánzat.
A mai felnőtt generáció gyerekkorának mindenszenteki emlékeihez tartozik még a sült gesztenye illata is, amely néhány éve újra előkerült a feledés homályából, de a karamellizált popcorn nagyban rontja az illúziót.
Szép a temetői körmenet is, más az ünnepkör és a Halottak Napján tartott misék hangulata is, mint máskor. November másodikán is kimegyünk a temetőbe, a templomban misén veszünk részt, és ha megtartjuk a hitünket és a civilizáció felfokozott életritmusa megengedi, a halottak hetében ne mossunk, mert azt tartja a mondás: akkor a halottaink vízben áznak.