KISKANIZSA

AZ ADVENTI SZÍNEK SZIMBOLIKÁJA

Minden adventi gyertya egy fogalmat szimbolizál: a HITET, a REMÉNYT, az ÖRÖMÖT és a SZERETETET. Ezeket a fogalmakat párba állították egy-egy személlyel vagy vallási közösséggel, s így vonult be az ünnepnaptárba:
Ádám és Éva – akiknek elsőként ígérte meg a megváltást Isten. Ez a hit gyertyája. (lila)
Zsidó nép – akinek Isten megígérte, hogy közülük származik majd a Messiás. Ez a remény gyertyája.(lila)
Szűz Mária – a makulátlan istenanya. Ez a rózsaszín gyertya az örömé.
Keresztelő Szent János – ő hirdette Jézus eljövetelét előkészítve az utat Jézushoz. Ez a szeretet gyertyája.(lila)

Ha azonban szeretnénk megérteni az adventet és a mögötte álló pogány, illetve spirituális tartalmakat, akkor a gyertyagyújtáson és a koszorúkészítésen túlmenően a színekre kell összpontosítanunk. Az ünnepkör színei a keresztény tanítás szerint a lila és a rózsaszín.

A lila a BŰNBÁNATOT és a MEGTÉRÉST jelképezi, míg a rózsaszín az ÖRVENDEZÉST. A koszorú négy gyertyájának meggyújtási sorrendje: az első és a második lila, a harmadik a rózsaszín, a negyedik megint lila.
Egy másik magyarázat szerint minden adventi gyertya piros színű, mivel Jézus vérére emlékeztetnek.
Egy újabb színmagyarázat alapján a meggyújtás sorrendje a következő: kék, piros, fehér és lila. Ebben a kontextusban a gyertyák egy-egy vasárnapon érkező angyalt szimbolizálnak. Az első adventi vasárnapon egy kék köpenybe öltözött angyal érkezik, aki az emberek közötti kommunikációt erősíti fel és megnyitja a lelkeket egymás felé. A második adventi vasárnapon pirosba öltözött angyal száll le az emberek közé, aki megkeresi a szeretetteli embereket. A harmadik vasárnapon az újabb, piros színt öltő angyal árasztja a szeretetet az emberi szívekben. Míg a lila palástú negyedik angyal az utolsó adventi vasárnapon a béke rezgéseit közvetíti az emberek számára.

 

A cikket írta: Lukács Ibolya